Kandidatúru na šéfa oblastného futbalu zvažoval Martin Poliak zo Smoleníc.

Kandidatúru na šéfa oblastného futbalu zvažoval Martin Poliak zo Smoleníc

Vydané 20.11.2013 o 11.00, autor Ján Král

Volebná konferencia Oblastného futbalového zväzu sa blíži. K dvojici doposiaľ známych kandidátov z prostredia rozhodcov a delegátov možno pribudne aj zástupca klubovej sféry.

Kandidatúru na šéfa oblastného futbalu zvažoval Martin Poliak zo Smoleníc

Martin Poliak (na fotografii v bledomodrej košeli) podporí vo voľbách na predsedu ObFZ Trnava v mene OŠK Smolenice Radomíra Sečányho. Foto: Michal Hlavatovič
Kandidatúru zvažoval predseda OŠK Smolenice Martin Poliak. V pracovnom živote vedie firmu martin s.r.o., ktorá sa venuje podnikaniu v oblasti účtovníctva, poradenstva a obchodu, v rámci ktorého prevádzkuje konopny-shop.sk

 

Na poste prezidenta športového klubu figuruje zhruba dva roky. Počas aktívnej kariéry zastával post brankára.

 

Celý mládežnícky vek absolvoval v Spartaku, potom odchytal zhruba pätnásť rokov za Boleráz. Len na dve sezóny si odskočil na Bukovú. Jednu sezónu dozadu ešte chytal za Smolenice.
„Po oslovení viacerými klubmi z regiónu som zvažoval kandidatúru na post predsedu. Dá sa povedať, že do utorka, keď som mal stretnutie s Radomírom Sečánym, predsedom OFK Kľačany. Kontaktoval ma najskôr telefonicky, avizoval svoju ambíciu kandidovať na tento post, že už podnikol nejaké kroky vo vzťahu k blížiacim sa voľbám,“ vraví Poliak.

 

“Na stretnutí sme konštatovali, že máme veľa spoločných názorov a vedeli by sme si byť myšlienkovo i skutkovo nápomocní. Avizoval som mu svoju plnú podporu, teda aj podanie jeho kandidatúry v mene OŠK Smolenice, padla tiež myšlienka mojej kandidatúry do výkonného výboru.”
Boj o predsednícku stoličku teda veľmi pravdepodobne povedie i klubový funkcionár. Poliak toto vidí ako správny krok. Taktiež sa ešte nerozhodol, nevylučuje, že napokon sa pokúsi o miesto vo výkonnom výbore.
„Možno je čas, aby sa trochu rozvírila pokojná voda v oblastnom futbale,“ vraví.
K úvahám o kandidatúre dospel aj po krachu mimoriadnej konferencie ObFZ Trnava, kde sa mali schvaľovať nové stanovy. Zväz pre nízky záujem klubov musel akciu napokon zrušiť.
„Ak chceme, aby účasť na konferencii nebola mizivá, tak nestačí sedieť v kancelárii. Treba zdvihnúť aspoň telefón a urobiť akvizíciu, aby účasť bola vyššia a konferencia dopadla ako má,“ vraví Poliak.
„Nehovorím to ako kritik. Súčasného predsedu Alexandra Schmidta si veľmi vážim. S jeho synmi sa poznám, učil aj môjho synátora. Je to skôr myšlienka, akým smerom podnikať kroky vedúce k tomu, aby kluby viac žili s oblastným futbalom, lepšie povedané naopak, aby ObFZ viac žil s klubmi a vzájomne sa zapájali do diania, odovzdávali si myšlienky, ako zlepšiť to či ono, aký turnaj, akciu zorganizovať, ako motivovať najmä deti a mládež k športovaniu.“
V ponímaní futbalu v regióne mu chýba lepší manažérsky prístup. „Ľudí môžete osloviť len aktívnym poňatím života. O to sa snažíme v Smoleniciach.“
V obci za posledné obdobie futbal ožil. Hoci sa A-mužstvu výsledkovo až tak nedarí, v klube rastie mládežnícka základňa. Prípravka zimuje na prvom mieste, žiaci sú tretí, dorast prvý.
“Vytvára sa nám dievčenské družstvo, ktoré od ďalšej sezóny pravdepodobne prihlásime do súťaže. A rozvíja sa komunitný život okolo futbalu.”
V lete zavítalo na krst knihy o smolenickom futbale zhruba šesťsto hostí, na štadióne to žilo aj počas družobných zápasov starých pánov a áčka so Sláviou Veľký Borek.
Neskôr organizovali varenie držkovej, exhibičný zápas žien proti mužom, rôzne dorastenecké turnaje, nedávno obdobu Október Festu. V plánoch majú Katarínsku zábavu či ples.
„Dostali sme sa do bodu, že v areáli štadióna bolo pri dobrom počasí denne 50 až 100 detí a podobný počet dospelých. Život a vrava bola príjemná, vidno, že ľudia si sem radi chodia oddýchnuť. A čo je pozitívne, deti nesedia len pri počítačoch a televízii.“
Ako prezradil, na štadióne plánujú pre zvýšenie atraktivity prostredia ešte inštalovať exteriérový stolnotenisový stôl, basketbalový kôš a pre deti doplniť preliezky.
Spolu so školou, obecným úradom a americkými futbalistami plánujú rekonštruovať ihrisko pri škole, ktoré by eventuálne mohlo slúžiť ako tréningová plocha.
„Teší ma, že do výboru a realizačných tímov sa zapracovávajú ďalší ľudia. Rado Janurík robí krásny spravodaj, zabezpečil človeka pre webovú stránku aj správu sociálnych sietí.

 

Dušan Tománek s Palom Smolekom trénujú áčko, popritom sa venujú technickým veciam. Miro Pavlovič strávil cez leto snáď všetky dni na štadióne, aby polieval a kosil trávu. Ivan Dubčák, Ivan Brázdovič, Tomáš Neitz sú na ihrisku denne, keď treba niečo urobiť nemajú s tým problém.

 

A menovať by som mohol ďalších. Vyzdvihnúť musím všetkých, vrátane našich mládežníkov, ktorí sa zapájajú do brigád okolo štadióna. V neposlednej rade tiež spomenúť a poďakovať za tolerantnosť manželiek a partneriek.

 

Myslím si, že takáto komunitná činnosť je správny spôsob ako osloviť ľudí v obci a vytvoriť u nich vzťah k športu. Podobne by sa mohol inšpirovať aj zväz a budovať puto klubov k riadiacemu orgánu,“ dodal Poliak.