Janurík: V Smoleniciach chcem vytvoriť komunitu, ktorú spája šport

Smolenický futbal oslavuje v tomto roku už deväťdesiatku! O tom, čo sa v ňom v predchádzajúcich rokoch udialo, čo sa aktuálne deje i o to, čo všetko v plánoch OŠK Smolenice je, sme sa porozprávali s prezidentom klubu Radoslavom Januríkom.

Keď sa povie prezident dedinského futbalového klubu, zrejme len málokto si vie predstaviť, čo táto funkcia obnáša. Čo je teda tvojou úlohou a za čo všetko si zodpovedný?

Funkcia prezidenta športového klubu znamená zabezpečiť každodenné fungovanie klubu. Komunikáciu hlavne s kolegami vo vedení klubu, s vedením obce a ďalšími sponzormi klubu. Bez našich partnerov si fungovanie klubu neviem ani predstaviť. Riešime finančné a materiálne zabezpečenie potrebné pre fungovanie všetkých vekových kategórii. Každodenne riešim problémy, ktoré sa objavujú pri rôznych činnostiach klubu spolu s našimi hospodármi. Momentálne máme problém s kosačkou, ktorý sa snažíme aktuálne vyriešiť v spolupráci s vedením obce a zastupiteľstvom zakúpením novej kosačky.

Ako nie len prezident, ale aj jeden s konateľov som zodpovedný za fungovanie nášho OZ OŠK Smolenice. Zabezpečujeme, aby bolo konanie OZ v súlade s príslušnou legislatívou a v súlade s požiadavkami SFZ, ZSFZ a ObFZ Trnava.

Splnené plány a naplánované ciele

Tento post zastávaš v klube relatívne krátko a väčšinu z tohto času sa kvôli pandemickej situácii a prerušeniu súťaží nehralo. Podarilo sa ti napriek tomu už uskutočniť niečo z tvojich plánov?

Pandemická situácia nám nedovolila odohrať celú jesennú časť súťaží, ale na odpočinok čas nebol. Klub musí dostatočne a rýchlo reagovať na vzniknutú situáciu a podriaďovať tomu tréningový proces. Bolo potrebné naďalej udržovať a zveľaďovať areál OŠK pod zámkom a už aj futbalové ihrisko na školskom dvore.

V zimných mesiacoch prebehla inštalácia solárneho osvetlenia areálu a údržba a oprava zavlažovacieho systému. V apríli tohto roku sme rekultivovali futbalové ihrisko na školskom dvore, ktoré bude použité v tréningovom procese klubu. Spolupracujeme samozrejme aj so ZŠ s MŠ Smolenice pri realizácii futbalových krúžkov pre deti vo veku 5 až 15 rokov.

Prezidentom športového klubu som sa síce stal pri vynútených zmenách vo vedení v júni minulého roka, no moc sa pre mňa toho nezmenilo. Už dva roky pred tým som pôsobil ako víceprezident a konateľ OŠK Smolenice.

Čo ďalšie by si rád v klube ešte zmenil alebo vylepšil?

Chcel by som do klubu pritiahnuť viac bývalých športovcov a vytvoriť širokú komunitu terajších a aj bývalých športovcov. Úmyselne píšem športovcov. Sme športový klub, teda nie len futbalový. Pod našimi krídlami ešte pracujú aj nohejbalisti, šachisti a cvičiteľky jogy v Smoleniciach.

Hlavnou úlohou týchto dní je už spomínané zakúpenie profesionálnej kosačky pre futbalové ihrisko. V budúcnosti plánujeme obnovu ihriska s umelou trávou pod zámkom a ďalšie skvalitnenie hracej plochy v areáli ZŠ s MŠ Smolenice.

Plánujeme vypracovať projekt a realizáciu komplexnej prístavby klubových priestorov pri hlavnej tribúne. Využívná by mala byť ako fitnes miestnosť, klubovňa a ďalšie šatne. V tomto projekte bude zaradená aj nutná oprava premostenia od vchodu k hlavnej tribúne. Všetky tieto plány samozrejme nie sú na rok či dva a zabezpečiť sa budú dať iba v spolupráci s obcou, ktorá je vlastníkom areálu a za účasti ostatných sponzorov klubu.

Dlho sa hovorí o výmene oplotenia oproti tribúne. Kedy sa jej dočkáme?

Oprava oplotenia je investičnou akciou obce a je v súlade už aj minuloročným ako aj tohtoročným rozpočtom obce. Do realizácie tiež zasiahla všadeprítomná pandémia. Je vypracovaný projekt na stabilizovanie svahu a rekonštrukciu oplotenia. Náš klub v minulom roku z vlastných zdrojov zabezpečil zatiaľ aspoň navýšenie oplotenia dotknutej časti, čím sme zabezpečili aspoň zminimalizovanie obťažovania susedov areálu preletujucími loptami..

Areál OŠK patrí pri všetkej skromnosti k najkrajším v okolí, výhľad z trávnika na zámok je pre mnohých priam očarujúci. Na tribúnu nedávno pribudli sedačky, čo to sa aj vynovilo novým náterom. Uskutočnili sa aj ďalšie úpravy, ktoré však možno nie sú až tak viditeľné a sú v pláne aj ďalšie zmeny, či už priamo na tribúne, v jej interiéri, v okolí štadióna alebo na ihrisku s umelou trávou?

V areáli pod zámkom nedávno pribudol automatický zavlažovací systém. V minulom roku vďaka vedeniu obce a zastupiteľstvu prebehla kompletná rekonštrukcia kúrenia a ohrevu teplej úžitkovej vody. Značne sa tým zvýšil komfort športovcov a zároveň to prispeje k ušetreniu nemalých finančných prostriedkov za energie.

OŠK tvorí vyše stovka ľudí

Množstvo klubov z obcí, či miest s vyšším počtom obyvateľov bojuje už len s poskladaním A-tímu. V Smoleniciach však okrem mužov pôsobí aj dorast, žiaci, prípravka a predprípravka. Ako náročné je naplniť toľko kategórií dostatkom hráčov a čo všetko obnáša zabezpečenie ich chodu?

Od začiatku môjho pôsobenia v štruktúre klubu mi ide hlavne o fungovanie klubu, aby to bola komunita ľudí, ktorých spája šport ako taký. Naším cieľom nebolo vybudovať A-tím z platených hráčov zo širokého okolia. Priorita nie len mňa, ale aj celého vedenia je jasne mládež. Ale ak sa nájde, a to sa už našla, skupina ľudí, ktorí chcú na amatérskej úrovni držať vlajku A-tímu a reprezentovať obec, tak som nesmierne šťastný a hrdý na nich.

Robia to zadarmo, na úkor svojho voľného času a niektorí sa navyše venujú aj trénerskej činnosti pri našej mládeži. A presne to bola naša myšlienka. Ak by to malo byť inak, tak bezo mňa.

Čo sa týka mládeže, uskutočňujeme pravidelné nábory mladých futbalistov na okolitých školách a v ZŠ s MŠ Smolenice prostredníctvom aj organizovaných futbalových krúžkov začlenených do nášho tréningového procesu.

Celkovo v klube pôsobia či už ako funkcionári, tréneri hráči, či tí, ktorí sa starajú o areál desiatky ľudí. Máš presne spočítané koľko ich je?

Tých ľudí je nesmierne veľa. Vo vedení klubu je nás šesť, dôležití pre chod klubu sú dvaja hospodári. Trénerov je momentálne osem a a aktívnych hráčov je 87 Samozrejme nadovšetko potrebný v mládežníckych kategóriách sú rodičia a približne 15 až 20 “starých pánov”. A k tomu trebaa pripočítať aj nohejbalistov a šachistov.

Na to, aby všetko fungovalo, ako má, ale určite treba aj nemálo finančných prostriedkov. Ako sa klubu darí napĺňať svoju kasu? Je ťažké pritiahnuť k dedinskému futbalu aj nejakých sponzorov?

Najdôležitejšie pre náš klub je, že funguje výborne komunikácia s vedením obce Smolenice. Zohnať ostatných sponzorov je niekedy ťažšie, no niekedy prídu aj sami. Je to rôzne, ale snažíme sa urobiť maximum.

Naše občianske združenie už tradične registrujeme medzi organizácie, ktoré môžu prijímať 2 percenta z vašich daní. V tejto záležitosti ešte máme určite rezervy a preto sa v budúcnosti budem snažiť presvedčiť čo naviac ľudí najmä z našej komunity.

Čo sa deje v kabínach

Áčko sa pri poslednej kompletnej sezóne (2018/19) tešilo z postupu do 7. ligy, v nej si však zatiaľ veľa nezahralo (2019/20 13 zápasov, 2020/21 9 zápasov). V závere minulého roka začalo trénovať pod vedením nového trénera Jána Pavlovčíka. Pre mnohých prekvapujúco, keďže je držiteľom trénerskej UEFA A-licencie, v minulosti úspešne viedol mládežnícke kategórie Spartaka Trnava, s jeho sedemnástkou vybojoval aj majstrovský titul a pôsobil napríklad aj pri juniorke čevenočiernych. Nakoniec však v Smoleniciach skončil skôr, ako mal možnosť viesť tím v zápase. Čo bolo dôvodom?

Minulý rok sme nečakane v lete prišli o trénera. Dočasným riešením bolo vedenie tímu z radov hráčov. Na jeseň sa nám podarilo osloviť trénera Jána Pavlovčíka. Dohodli sme sa, že povedie náš tím až kým nedostane ponuku adekvátnu jeho trénerskej licencie. Bohužiaľ, jesenná časť súťaže bola pre pandémiu prerušená a došlo k tomu, že pán Pavlovčík v marci tohto roku dostal ponuku a odišiel na pozíciu trénera mládeže prvoligového klubu v Líbye.

Našiel už klub za neho náhradu? Uvažuje sa aj nad možnosťou, že by sa na jeho lavičku vrátil niektorý z jeho predchádzajúcich trénerov?

Momentálne tréningový proces vedie Roman Čavojský, ktorý bude A-tím viesť aj v možnej dohrávke aktuálnej sezóny. Po školeniach a zabezpečení si trénerskej licencie bude viesť A-tím aj budúcu sezónu.

Dlhá pauza sa môže podpísať aj na zložení hráčskej kabíny. Sú už potvrdené nejaké odchody? Riešia sa prípadne napriek aktuálnej situácii aj nejaké príchody?

Káder A-tímu by mal dohrať v podobnej zostave. Z hosťovania v Naháči sa vrátil Peter Boledovič, v U19 sa k nám po hosťovaní v FC Spartak Trnava opäť pridal Tobias Haberl a z rovnakého klubu prišiel na hosťovanie Patrik Krchnák.

Športové ambície a oslavy narodenín

Po zlepšení situácie v súvislosti s pandémiou dochádza k uvoľňovaniu opatrení a postupne sa do tréningového procesu vracajú aj futbalisti. Trénujú v Smoleniciach už všetky kategórie? Čo všetko obnáša, aby tréning mohol prebiehať aj pri súčasných obmedzeniach?

V Smoleniciach trénujeme vo všetkých kategóriach pri splnení všetkých podmienok v skupinách po 6 hráčoch. Verím, že v blízkej dobe sa opatrenia ešte viac zmiernia a začne normálny tréningový proces.

Veríš, že sa súťaže obnovia ešte v tomto ročníku? Ak áno, je OŠK na to pripravený?

Verím, že sa aspoň dohrá jesenná časť súťažného ročníka. OŠK Smolenice je na to pripravené a podporujeme v tom stanovisko ObFZ Trnava.

Aké sú tvoje športové ambície v jednotlivých kategóriách? Máš záujem, keď/ak sa ligy raz opäť rozbehnú, aby ktorákoľvek z nich zabojovala o postup do vyššej súťaže?

V tejto sezóne pôjde skôr o dohratie aspoň aktuálneho ročníka. K postupu má najbližšie naša U19, ktorá figuruje na prvom mieste spolu TJ Trstice v 5. lige U19 juh ZsFZ.

V budúcej sezóne je našou ambíciou vyhrať súťaž s A-tímom a postúpiť do 6. ligy. Veľké ambície bude mať znovu naša U19, čiže starší dorast. V podstate cieľom každého futbalistu je uspieť. A výhra v dlhodobej súťaži úspech je. Chceme vystupovať skromne, ale odhodlane v každej kategórii.

Klub na jeseň tohto roku oslávi 90 rokov od vzniku futbalového oddielu. Je v pláne niečo špeciálne, čím si OŠK Smolenice tento významný okamih pripomenie?

Áno. Spolupracujeme s pánom Jánom Koleňákom na vydaní publikácie k 90. výročiu futbalu v Smoleniciach.
V lete po uvoľnení opatrení budú pri tejto príležitosti prebiehať turnaje v rôznych kategóriách. Zároveň plánujeme hlavné oslavy aj s pozvaním osobností futbalu v obci. Termín však zatiaľ ešte nie je pre neistotu opatrení stanovený.

Na záver, tento víkend si oslavoval narodeniny aj ty, touto cestou ti v mene celého klubu želáme všetko najlepšie a veľa úspechov. Je niečo, čo by poprial klubu, ktorý z pozície prezidenta riadiš?

Samozrejme veľa úspechov, ale najmä, aby sme sa futbalom všetci bavili. Aby sme na to ihrisko všetci chodili preto, že nás futbal baví a nie preto, že ide kamarát, alebo sľúbil som to rodičom či trénerovi. Aby to rozhodnutie bolo každého jednotlivca a zároveň sme tvorili naďalej super partiu, komunitu. O tom podľa mňa v amatérskom futbale a všeobecne športe ide. Ale je to len môj názor. Ďakujem za rozhovor.