V Jablonici napadli našich dorastencov i fanúšikov, OŠK podal námietku voči výkonu rozhodcu

Dorastenci OŠK Smolenice cestovali v rámci 16. kola 5. ligy Západ ZsFZ na trávnik Tatrana Jablonice, ktorý v jesennom zápase na svojom štadióne porazili 14:0.

V odvete sa nakoniec zrodila remíza, keď za domácich skórovali v 4. minúte Dominik Peterka a v 43. Patrik Konečný a za hostí v 35. minúte Július Greguš a v 80. z pokutového kopu Marek Sýkora.

Na góly sa tak zápas skončil pomerom 2:2, na žlté karty ale 1:6 a na červené 0:2. Predčasne pod sprchy putoval podľa zápisu zo stretnutia za druhú žltú kartu po kritike rozhodcu Filip Remenár a po stretnutí sa rovnako za komentovanie výkonu arbitrov začervenalo aj nášmu kapitánovi Marekovi Sýkorovi.
 

Zásah polície, trestné oznámenie i ošetrenie na pohotovosti

Pri odchode do kabín však došlo k niečomu, čo na futbalové štadióny, obzvlášť pri mládežníckych kategóriách, nepatrí – k fyzickému napadnutiu nielen nášho hráča, ale aj našich priaznivcov zo strany domácich fanúšikov i funkcionárov. Kvôli tomu sme boli nútení privolať políciu, bolo podané trestné oznámenie a zároveň musel Matej Mareček navštíviť kvôli ošetreniu aj zdravotnú pohotovosť.

Hlavný rozhodca, ktorý bol svedkom týchto udalostí, odišiel spolu s asistentom do kabín a nijak nezasiahol a napriek našim požiadavkám ich ani neuviedol do zápisu. Rovnako nijak nezasiahli ani funkcionári domáceho klubu.
 

Námietka voči rozhodcom

Práve spôsob rozhodovania arbitrov v zápase, no aj situácia, do ktorej stretnutie vyústilo, boli dôvodom našej námietky odoslanej predsedovi Disciplinárnej komisie Západoslovenského futbalového zväzu, ktorú vám prinášame v plnom znení:

Futbalový klub OŠK Smolenice touto cestou podáva námietku voči výkonu rozhodcov Petra Preleca (hlavný rozhodca) a Pavla Mráza (asistent rozhodcu) v  stretnutí dorasteneckej 5. ligy ZsFZ medzi Tatran Jablonica (domáci)  a OŠK Smolenice (hostia) hranom dňa 22.04.2017 o 16.00.

Predchádzajúce stretnutie oboch mužstiev v jesennej časti súťaže sa na trávniku OŠK Smolenice skončilo výsledkom 14:0. Na základe uvedeného bolo možné predpokladať favorita stretnutia, čo sa už od úvodu potvrdzovalo aj na trávniku. 

Hneď na začiatku stretnutia však asistent rozhodcu odmával dve neexistujúce postavenie mimo hru (ofsajdy), keď najprv v 5. minúte hosťujúci hráč po prihrávke do behu začal predbiehať domáceho hráča (čiže bol asi 1 meter za ním) a v podobnej situácii aj o zhruba päť minút neskôr. Uvedené neobjektívne a neprimerané odmávanie neexistujúcich ofsajdov negatívne poznačilo aj celý nasledujúci priebeh stretnutia. Krátko na to totiž hlavný rozhodca odpískal fauly na domácich hráčov, ktoré boli čisto z futbalového hľadiska súbojom o loptu, pritom zo strany domácich oveľa tvrdšie zákroky a fauly zostali zo strany rozhodcov nepovšimnuté. Toto správanie rozhodcu vyústilo až do rozdávania žltých kariet hosťujúcemu mužstvu za fauly, ktoré vôbec neboli kartového trestu hodné. 

Červená karta Filipovi Remenárovi bola udelená za vzájomný súboj dvoch hráčov, kedy rozhodca odpískal faul na domáceho hráča a následne dal žltú kartu hosťujúcemu hráčovi za komentovanie nesprávne odpískaného faulu. 

Po odpískaní konca zápasu kapitán mužstva pri odchode z ihriska do kabín povedal rozhodcovi, že nám „pokazil zápas“, na čo hlavný rozhodca reagoval udelením ďalšej žltej karty a následne aj červenej karty kapitánovi mužstva OŠK. 

Po tomto nespravodlivom rozhodnutí a celkovo nespravodlivo jednostranne pískanom zápase zo strany hlavného rozhodcu sa ho ďalší hráč OŠK Matej Mareček šiel spýtať, prečo udelil červenú kartu kapitánovi družstva práve vo chvíli, keď prechádzali okolo bufetu, v ktorom sa nachádzali fanúšikovia domáceho tímu ako aj domáci funkcionári. Tí Mateja Marečka spoločne fyzicky napadli a to udieraním otvorenou dlaňou do oblasti tváre ako aj záhlavia. Po tom, ako to hlavný rozhodca videl, odišiel spolu s asistentom do kabín. 

Jeden z fanúšikov udrel dorastenca Mateja Marečka päsťou dvakrát do oblasti pravého oka, kde mu spôsobil pohmoždenie makkých tkanív oka, nosa a pod okom, čo si vyžiadalo ošetrenie na pohotovosti v Trnave, ako aj trestné oznámenie na polícii v Jablonici. 

Keďže rozvášnený dav fanúšikov ako aj funkcionárov klubu Jablonica napádal hráčov dorastu OŠK a aj ich rodičov pri prechode do kabíny, musela byť privolaná polícia, aby zabránila ich ďalším útokom. Funkcionári klubu Jablonica tak namiesto toho, aby bránili chlapcov, umožnili ich fyzické napádanie a niektorí z nich sa na fyzickom napádaní hráča Mateja Marečka aj zúčastnili. Organizátori-funkcionári neboli označení v zmysle predpisov a rovnako nijakým spôsobom nezabránili napadnutiu maloletých osôb fanúšikmi.

Naša námietka sa vzťahuje na výkon rozhodcu tak v zápase, ako aj po ňom, kedy bol prítomný fyzickému napadnutiu dorastenca fanúšikmi a funkcionármi domáceho tímu a vôbec na toto nevhodné a nešportové správanie nereagoval. 

Pritom šlo o fyzické útoky zo strany fanúšikov Jablonice ako aj funkcionárov klubu Jablonica, na ktorých zastavenie musela byť privolaná polícia z OO PZ Jablonica. Rozhodca nereagoval na námietky kapitána mužstva OŠK, trénera mužstva OŠK Igora Saska, ako aj prezidenta klubu OŠK Martina Hodulíka, aby dal do zápisu napadnutie hráčov ako aj priaznivcov hostí zo strany fanúšikov klubu Jablonica.

Ako rozhodca udeľoval červené karty, ale napadnutie maloletej osoby domácimi dospelými osobami ignoroval. Pýtame sa, ako je možné, že rozhodcovia nechránia zdravie a životy maloletých osôb a vôbec nereagovali na pripomienky vyššie uvedených osôb? 
Ako je možné, že ignoroval všetky výzvy zo strany hostí, hoci sám bol svedkom útoku dospelej osoby na maloletých a neposkytol pomoc, neoznámil a nezapísal uvedené do zápisu zo stretnutia. Zaujímavé preto je, že to, že dal po stretnutí druhú žltú kartu a následne červenú, to do zápisu uviedol. 

Je naozaj smutné, keď  rozhodcovia, ktorí sa majú postarať o verejný poriadok a zdravie maloletých hráčov, ignorujú takéto konanie a nezjednajú nápravu. 

Preto apelujeme na kompetentné osoby, ktoré to môžu zabezpečiť, aby k opakovaniu uvedeného konania zo strany Tatrana Jablonica viac neprišlo a aby si aj rozhodcovia uvedomili, že ide o zdravie maloletých osôb. 

Ďakujeme za porozumenie a ústretovosť

                                                                                               Mgr. Martin Hodulík
                                                                                           prezident OŠK Smolenice

Článok bol uverejnený aj na portáli ligy.sk.