Každá séria raz končí a v Šúrovciach skončila aj tá naša. Ale ako…

Áčko Smoleníc zaznamenalo prvú prehru po 23 víťazných súťažných zápasoch v rade, počas ktorých vyhralo 21-krát v lige a dvakrát v pohári Bestrent Cup. Spôsob, ako k tomu došlo, však zanechal istú pachuť.

Do Šúroviec sme pri absencii siedmich hráčov cestovali síce len v jedenástich, navyše s navrátilcami po dlhšej dobe Matejom Marečkom a Petrom Rangelovom, za čo im patí vďaka, rozhodne sme sa však chceli popasovať o natiahnutie víťaznej šnúry. V hodovom zápase ale bolo od začiatku jasné, že to nebudeme mať vôbec ľahké.

Ako futbaloví fanúšikovia si uvedomujeme, že aj pri zápasoch v najlepších súťažiach sveta je ťažké zachovať si objektivitu, takže pri dueloch na úrovni “dedinského futbalu” bude zrejme pohľad každej zo zainteresovaných strán ešte radikálnejší. Napriek tomu sa pokúsime zhodnotiť dianie tak, aby sme sa neprikláňali ani na jednu.

Domáci sa od úvodu tlačili do ofenzívy, my sme sa snažili odpovedať po zisku lopty rýchlymi kontrami. Napriek tomu si dlho ani jeden z tímov nevypracoval vážnejšiu šancu. Šúrovčania mali možnosť pohroziť po štandardkách, za ktorých nariadenie sa viackrát do konfrontácie dostali hlavný rozhodca Vladimír Čvirik a náš stopér Lukáš Nídel.

Ku kontroverznej situácii došlo zhruba v 20. minúte. Po súboji Nídla s domácim útočníkom avizovali Šúrovčania faul – domáci útočník Adam Bodiš skončil s tržnou ranou pod okom, nedokážeme však povedať, či bol zasiahnutý úmyselne alebo nie, podľa vyjadrenia nášho stopéra faulovať nechcel – rozhodcova píšťalka však zostala nemá. Protestujúci domáci kapitán Dušan Ondrejíček do rozhodcu niekoľkokrát drgol a doslova z pár centimetrov mu kričal do tváre, že má pískať poriadne, obišiel však bez akéhokoľvek trestu. Ten dostal – v podobe žltej karty – až o pár sekúnd po faule.

Ďalší zvláštny moment priniesla 38. minúta, po jednej zo štandardiek prepadla lopta cez hlavičkujúcich hráčov až k Panákovi, odrazila sa od neho a po jeho odkope zrazu zaznel hvizd. Rozhodca nariadil pokutový kop, údajne pre hru rukou, kapitán OŠK Tomáš Štibraný za protesty (len pre porovnanie slovné a narozdiel od domáceho kapitána bez akéhokoľvek fyzického kontaktu), hoci v zápise je uvedené riskatné podrazenie súpera, uvidel žltú kartu.

Náš pravý bek si však podľa jeho slov hry rukou nie je vedomý, loptu zasiahol telom a ak tá náhodou trafila aj ruku, tú mal podľa jeho slov pri tele a neurobil ňou žiaden pohyb. Navyše, nepostrehli sme, že by ruku avizoval čo i len jeden z domácich a tak jediným, kto tento okamih posúdil ako nedovolený, bol hlavný rozhodca. Domáci ponúknutú výhodu ale nevyužili, loptu poslali len do brvna, no následný center si nečakane do vlastnej siete hlavičkoval Nídel a tak sa Šúrovčania ujali vedenia.

Šancu vyrovnať mal následne Kollarovič, zblízka však poslal loptu len tesne vedľa ľavej žrde. O chvíľu na to vyzval Tomáš Štibraný k zakončeniu Juricu, ten si loptu chcel v pokutovom území prehodiť ponad domáceho stopéra, no ten vo výške hlavy vystrelil svoj lakeť a poslal ju ním mimo nebezpečné územie. Napriek tomu, že rozhodca mal na celú situáciu dobrý výhľad, jedenástku tentokrát nenariadil.

V 43. minúte sa do súboja s domácim hráčom dostal Tomáš Štibraný, hráči sa v ňom snažili získať výhodu aj hrou rukami, keď domáci hráč zrazu za veľkého kriku spadol na zem a držal si tvár. Situácia vyvolala dokonca aj úsmev, v debate medzi hráčmi oboch tímov zazneli slová o prílišnom pozeraní televízie, no ten rýchlo pominul, keď rozhodca vytiahol na kapitána OŠK druhú žltú kartu a následne aj červenú. Dopĺňame, že v zápise je opäť uvedené riskantné podrazenie, hoci celý súboj hráči absolvovali na nohách.

Štibraný prenechal pri odchode kapitánsku pásku Nídlovi, ktorý sa okamžite šiel pýtať, čo bolo dôvodom karty a prstom na páske zdôrazňoval, že vystupuje teraz už ako kapitán. Hlavný arbiter však pár sekúnd po vylúčení Štibraného ukázal červenú kartu aj jemu.

Smoleničania následne zišli z ihriska, keďže vo vypätých emóciách nechceli riskovať akúkoľvek neprimeranú reakciu voči prípadným ďalším verdiktom rozhodcu a bez výstredností – čo veríme, že môžu potvrdiť aj domáci priaznivci na štadióne – zamierili do šatne. V čase, keď už sa na trávniku nenachádzal takmer ani jeden hráč Smoleníc, nechal rozhodca zahrať domácich štandardku a Sabo do prázdnej brány zvýšil na 2:0.

Smolenická víťazná séria sa tak zastavila na čísle 23, po kontumácii bol výsledok upravený na 0:3 v náš neprospech.

Fakt, že sa tak stalo, berieme športovo a motivuje nás k tomu, aby sme v ďalších zápasoch začali tvoriť ďalšiu víťaznú šnúru. Mrzí nás ale to, ako k tomu prišlo. Chceli sme si totiž zahrať dobrý futbal proti kvalitnému súperovi, v ktorom by vyhral ten lepší. Máme ale pocit, že nám to nebolo umožnené…

Domácim priaznivcom sa ospravedlňujeme za to, že sme im neumožnili užiť si počas hodov celé stretnutie, no veríme, že ak sa dokážu na dianie na ihrisku pozrieť aspoň trochu aj z nášho pohľadu, snáď uznajú aj naše dôvody predčasného odchodu z trávnika.

Pevne veríme, že v ďalšom vzájomnom stretnutí, ktoré je predbežne naplánované na 21. apríla 2019, to bude opäť najmä o futbale a hráčoch na ihrisku…

8. liga Select ObFZ Trnava, 8. kolo
OŠK Šúrovce – OŠK Smolenice 3:0 kontumačne
Pôvodný výsledok 2:0 (2:0)
Góly: 39. L. Nídel (vl.), 45. A. Sabo
ŽK: 24. D. Ondrejíček – 27. P. Kvapil, 38. T. Štibraný
ČK: 45. T. Štibraný (po 2. ŽK), 45. L. Nídel (obaja SMOL)
100 divákov

 
 
Klub
Z
V
R
P
Skóre
B
K
+/-
FP
1 OŠK Smolenice 8 7 0 1 18:8 21 8 6 0
2 FK AŠK SLÁVIA Trnava 8 6 0 2 35:12 18 7 6 0
3 OŠK Šúrovce 7 4 0 3 17:12 12 6 0 0
4   TJ Družstevník Opoj 8 4 0 4 13:15 12 5 3 0
5 FK TJ Družstevník Buková 8 4 0 4 15:25 12 4 3 0
6 OŠK – FO Slovenská Nová Ves 7 3 0 4 22:25 9 3 -6 0
7 TJ Družstevník Vlčkovce 7 2 0 5 9:18 6 2 -3 0
8 TJ Družstevník Dolné Dubové 7 0 0 7 12:26 0 1 -9 0